Cinnamon 4X

Így válassz fényvédőt

A megfelelő fényvédő kiválasztása nem egyszerű, ezért segítségképpen összefoglalom, hogy mire érdemes odafigyelni.

Bármennyire is jól esik a hosszú hideg tél után napfürdőzni, nem árt óvatosnak lenni. A nap káros sugaraitól védeni kell a bőrünket. Ezzel megelőzzük a fájdalmas leégést, csökkentjük a bőr rossz indulatú elváltozásának esélyét, és megőrizzük a bőr fiatalságát.

Sok olyan ország van, ahol fényvédő nélkül se télen, se nyáron nem lépnek ki az utcára.  Nem kell itt semmiféle nagy parádéra gondolni, elegendő egy fényvédőt tartalmazó hidratáló vagy BB krém, és a probléma máris meg van oldva. Személy szerint én is próbálok erre odafigyelni.

Mit kell tudni a fényvédelemről?

Azt hiszem a legtöbben a faktorszám alapján választanak fényvédőt. Pedig a helyzet nem ilyen egyszerű.

A fényvédők egyike sem véd 100 %-os mértékben a naptól, csak maximum 99 %-ban, ezért is van az, hogy a régebben létező akár 100 faktoros naptejekre is manapság már csak az 50+ jelzést lehet ráírni, nehogy valaki esetleg úgy gondolja, hogy a nagyobb faktorszám garantálja a maximális védelmet.

Mi a különbség a fizikai és kémiai fényvédő között?

Fizikai fényvédők

Ezek azok a fényvedők, melyek visszaverik a napsugarakat a bőrünkről. A leggyakoribb fizikai fényvédők a titanium dioxid és a cink oxid, amelyek lényegében nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva szórják vissza a napsugarakat. A fizikai fényvédők az UVA és az UVB sugarak ellen is védenek, de nem túl esztétikusak, ugyanis fehér (kék) réteget hagynak a bőrön.

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők nem verik vissza, hanem elnyelik az UV sugarakat. Beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért pici gyerekeknek a fizikai fényvédők ajánlottak.

Mivel a fizikai fényvédők könnyen lekopnak a bőrről, a kémaiak pedig UV fény hatására lebomlanak, hosszabb napon tartózkodás esetén ajánlatos 2 óránként újra kenni.

UVA, UVB, UVC 

UV fénynek 3 altípusa van. UVA (320-400 nm hullámhossz), UVB (280-320 nm), az UVC (100-280 nm).

 UVC sugárzás számunkra ártalmatlan, szinte teljesen elnyeli az ózonréteg és nem éri el a Föld felszínét. Amíg meg nem semmisül az ózonréteg, addig nem kell aggódnunk miatta, és védekeznünk sem kell ellene.

Az UVB sugárzás okozza a leégést, emeli a bőrrák kockázatát,

de viszonylag kicsi a bőr ráncosodására gyakorolt hatása, ugyanis a legnagyobb része elnyelődik a felhámban, a bőr külső rétegében.

Az UV-B sugárzás elleni védelem az, amit az SPF szám jelöl.

  • SPF 5 az UVB sugarak 80 %-át
  • az SPF 30 a 96,6 %-át
  • SPF 50 már az UBV sugarak 98 %-át szűri ki.

Az UVA sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért

és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is.

Az UVA sugárzás elleni védelmről az Európában használatos PPD érték ad infomációt. Japánban ez  az szám a PA+ .

A legnagyobb védelemmel a PA++++ -val jelzett termékek rendelkeznek, ennek az európai megfelelője PPD 16+.

A fentiek alapján kiderül, hogy nem elegendő a faktorszámot figyelni, a PPD, vagy PA+ értéket éppúgy nézni kell.

A mi családunk évek óta a a japán kémiai fényvédőket részesíti előnyben. Olyan fényvédők ezek, melyek világviszonylatban nagyon sokan szeretnek, vesznek újra, és nem utolsósorban sok díjat, elsőséget zsebeltek be.

A férjem bőre nem szereti a napot, allergiás rá. Az ő általa preferált fényvédő már két éve bizonyít, még extrém körülmények között is. (vitorlázás, horgászat). Azonnal felszívódik, és ahogy ő mondja, nem izzad alatta a bőre. 

Bioré Aqua Rich Watery gel 50+ PA++++

A fiam és én is jelenleg a Bioré márkát használjuk, de én szeretek többfélét is kipróbálni, így én nem ragadtam le egy bizonyos fajtánál. Évek óta egy Tokióban élő japán hölgytől vásárolunk az ebay-en. Megbízható, olcsó, gyors, ingyenesen szállít, és nagy a választék nála.

A fényvédők  teljes kínálatát ITT találod >>>

Ha hasznosnak találtad, tetszett a bejegyzés, visszavárlak. Kedveld Facebook oldalamat, iratkozz fel blogkövető hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmiről.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!