Cinnamon 4X

Az örökké elegáns Cheongsam

Kevés olyan ruhadarab van a világon, mely évszázadok óta változatlan. Igaz az 1900-as évektől kissé nőiesebbé vált a szabásvonal, de hagyományos minták, anyagok megmaradtak, és ugyanúgy hódítanak, mint nagyanyáink idejében. 

Ez az öltözet a Cheongsam, vagy  más néven “Qipao”. A hagyományos forma kialakulásához természetesen egy legenda is kapcsolódik, ami valahogy így szól:

Egyszer régen a Jingbo tó vidékén élt egy halász. Volt neki egy gyönyörűséges leánya. A halász lánya is kitanulta a halász mesterséget,  segítette édesapját. Az akkori női viselet rendkívüli módon akadályozta a halászatban, így támadt egy ötlete: varrt magának egy speciális ruhát, mindkét oldalán felsliccelve, amitől a mozdulatai sokkal könnyebbé váltak. Így jött létre a Cheongsam ruha. De nem is lenne legenda, ha itt vége lenne, ugyanis:

Egy éjszaka a fiatal császár álmot látott. Elhunyt édesapja jelent meg álmában, és egy gyönyörű, okos lányról mesélt, a halász lányáról, aki egy különleges ruhát visel. Ő a tökéletes feleség a számodra – mondta.

Amikor felébredt a fiatal császár, azonnal összehívta tábornokait, és keresni kezdték ezt az álombéli gyönyörű hölgyet. Természetesen hamar meg is lelték, és elhozták a palotába. A császár amint meglátta a lányt különleges ruhájában, azonnal beleszeretett. Boldogan éltek, amíg meg nem haltak.  Ezután mindenki a császárné ruháját szerette volna viselni, így egész Kína elfogadta a Qipaot, és így vált az ország kedvenc ruhadarabjává.

Hogy így volt, vagy sem, ki tudja. Egy biztos, manapság egyre népszerűbb alkalmi ruhának tartják az egész világon. Olyannyira, hogy a filmsztárok is szívesen viselik, viselték.

Stílusjegyeit illetően egy selyemből készült női ruháról beszélünk, pici álló gallérral, és a legtöbbször ezzel a különleges oldalra gombolt megoldással:

Az eredeti Cheongsam bokáig érő volt, de mostanság a legtöbbször ezt 3 féle stílusú ruhát találjuk:

Normál, hosszú

Kétrészes

Mini

Természetesen nemcsak hagyományos fazonokat találhatunk, a stílusjegyeket több tervező is felhasználta, modernizálta.

Ha valaki egy hagyományos, vagy akár modern Cheongsamot szeretne, Kínában érdemes szétnéznie. Létezik csak blúz formájában is, és a modell hölgyek XXS mérete sem kell hogy bárkinek elvegye a kedvét, mert akár 6XL-es méretben is találunk, ha jól körülnézünk. Árakat tekintve is vegyes a felhozatal. A legolcsóbbakat 3-4.000 forintért megszerezheted, de az eredeti selyemből készült egyedi darabok sokszáz dollárba is bele kerülhetnek.

Ha kíváncsi vagy az óriási kínálatra, a fajtákra, kattints az alábbi linkekre:

Az Aliexpress Cheongsam kínálatához KATTINTS IDE >>>

Az eBay Cheongsam kínálatához KATTINTS IDE >>>

Ha tetszett, tarts velem legközelebb is, még nagyon sok érdekességgel várlak! Kedveld Facebook oldalam, íratkozz fel blogkövető hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmiről!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!