Cinnamon 4X

Jogomban áll megfulladni – avagy egy asztmás nyílt levele a környezetvédelemért felelős miniszterhez

Tisztelt Miniszter Úr!

Végső elkeseredésemnek hangot adva keresem Önt ebben a nyílt levélben.  

Immár több hónapja, hogy szinte a házam küszöbét is képtelen vagyok átlépni a mérhetetlenül rossz, szmogos, füsttel, porral telített levegő miatt.  Ablakot nyitni nem lehet, sétálni nem lehet,  a szabadban tartózkodni nem lehet.  Minden kihágás (szabadban töltött idő) egészségügyi állapotomon ront. Asztmás vagyok, és ezzel nem vagyok egyedül. A környezetemben sok az érintett, főként gyerekek.

Budapest 22. kerületének nagytétényi részén élek, mely földrajzi adottságai nem túl kedvezőek. Olyan, mint egy nagy egy teknő, melyben megül a levegőt mégező szennyeződés.

Őszi időszakban az avarégetés, téli időszakban a vegyes tüzelésű, mindenféle műanyag háztartási szemetet is elégető vegyes tüzelés okoz problémát. A keletkező füst elterül, az egész térséget beborítva,  és még hosszú órák múltán is érezhető. Mindezt a közlekedési terhelés csak tetézi. Az M0 és az M6 autópálya talákozása, az ország legnagyobb autópálya csomópontja is itt található. Óriási a forgalom, és jelentős a 6-os és 7-es utak forgalma is. 

A fővárosi automata légszennyezettségi mérőhálózat keretében ezen a területen is működött mérőállomás, de ezt évekkel ezelőtt leszerelték, pedig a fővárosban szinte mindig itt mérték a legrosszabb légszennyezettségi adatokat. Talán pont ezért.

Persze értem én, amiről nem tudunk, az nem fáj.  Ha nem mérjük, akkor nincs gond. Ki látta? Ki tudja? 

Pedig ez egy szabad ország, és vannak jogaim.

Jogom van az ingyenes tüdőgyógyászati ellátáshoz,  jogom van szteroidon élni, és jogomban áll megfulladni.  

Ami a jogaimat illeti ez ennyi.  Talán még feljelenthetek, bejelenthetek, de gondolom ez senkit nem érdekel, és  igazi megoldást sem hoz.

Hogy mit lehetne tenni?

Az M0, M6 és a többi út forgalmát nyilván nem lehet korlátozni, de légszennyezést mérő állomást újra munkába lehetne állítani. A kinyert szennyezettségi adatokat szükséges lenne elemezni, és meghozni a szükséges intézkedéseket. Megtiltani az avargetést, és a vegyes tüzelésű fűtést. Nem elég szabályozni, a rendeletet be is kell tartatni. Ellenőrizni, ellenőrizni, tájékoztatni, és élhetővé tenni azt, ami most élhetetlen.

Körmyezetünk védelme közös ügyünk, a friss levegő az életünk, melyhez mindannyiunknak joga van. Nem mehetünk el szó nélkül az életminőséget, egészséget romboló állapot mellett. Tenniük kell, tennünk kell valamit.

 

A legmélyebb tisztelettel:

 

Egy asztmás állampolgár, aki hónapok óta “lakásbörtönében” csücsül 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. agnessa says: (előzmény @pizig)

  Ez a főváros, itt azért nincsenek ilyen nagy gondok. Ezt mutatja az is, hogy hetekig itt volt a levágott fáknak a vastag ága, a világon senkinek sem kellett…

 2. Ha választanod kell a 6 fok a házban, vagy a rossz cipő égetése között, mondd, te mit választanál?

 3. agnessa says: (előzmény @pizig)

  Mindenki nem költözhet el! A fatüzeléssel nem is lenne akkora probléma, a szemét, és az egyéb hulladék elégetése a gond.

 4. pizig says:

  Jogod van ahhoz, hogy a tányér mélyéről a hegyvidékre költözz. Ja, hogy nincs rá pénzed? Aki szilárd tüzelővel fűt, annak sincs, ezért nem tud kényelmesebb fűtésre váltani.

 5. A fővárosban hatóságilag tilos. Elméletileg. Gyakorlatilag ez senkit nem érdekel. Hiába a rendelet, ha senki nem tartja, tartatja be. Ősszel napi szinten megy egy a népi hagyomány. A megoldás az ellenőrzés, és az avar ingyenes elszállítása lenne. Minden ház 5 ingyenes szállító zsákra jogosult, a többit ki kell fizetni a szemétszállításon felül, így marad az égetés. Ameddig nem ellenőrzi senki, és nem helyeznek kilátásba visszatartó nagyságú büntetést addig a helyzet nem is fog változni sajnos.

 6. Zsolt Balogh says:

  Valamit már megint rosszul tudok? Én abban a hitben voltam, hogy az avarégetés tilos! Most mégsem az?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!