Cinnamon 4X

Ez az 5 Kínából importált élelmiszer ártalmas az egészségre

Évről-évre egyre nagyobb mennyiségben érkeznek élelmiszerek, élelmiszeripari alapanyagok Kínából.

Nem is lenne ez akkora gond, ha nem kerülnének ezek a kínai termékek időről-időre a figyelem középpontjába.

Az elmúlt időben számos szervezet és vállalat hívta fel a figyelmet a Kínából importált élelmiszerek elkerülésére. Ennek oka főként az,  hogy Kína hírhedten találékony, és sokszor találni olyan élelmiszert, amely csak úgy néz ki mintha, de közben egy felháborítóan mérgező élelmiszert kapunk, mely nagyon káros az egészségre.

A hamisított élelmiszerek tiltott vegyi anyagokkal dúsítottak, műanyagot és egészségtelen összetevőket tartalmaznak. Ezeknek a termékeknek a fogyasztása súlyos fizikai és mentális következményeket rejt magában, így nem árt velük óvatosnak lenni.

Azt nem állítom, hogy az itt felsorolt 5 termék mindegyike káros lenne, de egészségünk érdekében mindenképpen érdemes körültekintően vásárolni.

Konzerv gomba

image

Ha szereted a gombát, különösen a konzerv gombát, akkor légy extra óvatos.

Mielőtt vásárolsz, nézd meg a származási helyet. A Kínából importált konzerv gombákkal már nagyon sok gond volt a világon, ételmérgezés, hányás, hasmenés.

Inkább válassz hazai friss gombát, vagy ha mindenképpen ragaszkodsz a konzervhez, mindenképpen nézd meg honnan származik.

Szójaszósz

image

Híradások keringtek arról, hogy számos kínai gyártó exportált olcsó emberi hajból készült szójaszószt, melyet az amerikai és brit piacon adott el.

Állítólag ez az olcsó szójaszósz egy mesterségesen előállított aminosav-szirupból (vagy por) és  emberi hajból áll,  melyet szalonokból, borbélyüzletekből és a kórházak különböző osztályain gyűjtöttek össze.

A kínai kormány a botrány kirobbanása után betiltotta szójaszósz előállításában a haj használatát.

A brit Food Standards Agency 2001-ben 3-MCPD és 1,3-DCP -F is talált a legtöbb Kínából importált szójaszószban. Mindkét vegyi anyag káros, tiltólistán vannak, káros a génekre, és rákkeltőek.

Mit lehet tenni, ha szereted a szójaszószt? Ne vegyél olcsót! Nem sok kell belőle, válassz minőségit!

Fokhagyma

image

A Kínából importált fokhagyma tele van vegyszerekkel, ezért nem biztonságos a fogyasztása.

A talaj, ahol a fokhagymát termelik,  gyakran erősen átitatott illegális növényvédőszerekkel, mint a forát és paration. Mindkét növényvédőszer tiltólistás.

Plusz, a kínai talaj nehézfémekkel szennyezett, mint a kadmium és arzén, mely légúti megbetegedésekhez vezethet.

Mit lehet tenni? Inkább vásárolj magyar fokhagymát. Így lehet megkülönböztetni a kínaitól:

Ez a magyar fokhagyma:

image

Mint látod a felső képen, a kínai fokhagymának nincs gyökere, súlyát tekintve könnyebb a gumója, és nincs olyan erős íze sem.

Zöldborsó

image

Nem gondolnám, hogy itthon nálunk lehetne kínai zöldborsót venni, csak érdekességképpen leírom, milyen is ez. Az igazi zöldborsóval nincs is semmi gond, de találékonyságban Kína verhetetlen.

Néhány éve volt egy olyan próbálkozás  mely a szójababból, némi nátrium-metaszulfidból és zöld festékből borsót generált.  Ha nincs ez a nátrium-metaszulfid, melyet azóta több országban betiltottak, talán nem is lenne bajunk tőle. Egy kis festékes szójabab, mely nem fő meg, és irtó büdös…

Így néz ki a hamis borsó,image

ami így készül:

image

Tofu

image

A vegetáriánusok fő fehérjeforrása a tofu. A Kínában gyártott tofu erősen vegyileg szennyezett, ezért fogyasztása nem ajánlott.

Wuhan gyárában, mely Hubei tartományban található, a dolgozók a tofut felturbózták még némi szójafehérje liszttel, nátrium-glutamáttal. Így ugyanazon mennyiségű tofuból duplát lehet csinálni. Az itt készült tofut sok forgalmazó átveszi, és külön márkanevek alatt értékesíti.

Egyes gyártók  rongalitot is használnak, mely egy ipari fehérítő anyag, ami rákot okozhat.

Mit lehet tenni? Végy ellenőrzött hazai terméket, vagy készíts házilag tofut szójatejből.

Forrás:

These 10 Toxic Food Items Made in China are Very Dangerous for Your Health

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!