Cinnamon 4X

Magyarország a világ legolcsóbb 50 országa között

A Time amerikai lap nemrégiben közzétett egy listát, melyben azt latolgatják, hogy melyik az az ország, ahol a legtöbbet éri a pénz.

A vizsgálat arra kereste a választ, hogy egy friss amerikai nyugdíjas, amennyiben elköltözne, a nyugdíjából mely országban tudna a legjobban kijönni. A GoBankingRates a négy fő megfizethetőségi mutató alapján rangsorolta a nemzeteket, hasonlítva őket New York átlagos áraihoz képest.  A kiindulási adatok a Numbeo internetes ár adatbázisából származtak.

A négy mutató, mely alapján a vizsgálat készült:

 • Helyi vásárlóerő index: méri, hogy egy átlagos fizetésből mit lehet megvenni a vizsgált országban. A kisebb vásárlóerő  kevesebb árut vásárol , míg a nagyobb vásárlóerő többet.
 • Bérleti díj index: összehasonlítja a tipikus bérleti díjakat a vizsgált országban.
 • Élelmiszer index: összehasonlítja a tipikus élelmiszer árakat a vizsgált országban.
 • Fogyasztói árindex: Összeveti a helyi termékek és szolgáltatások költségeit – beleértve az éttermek, élelmiszerboltok, a közlekedés és a közművek árait.

A helyi vásárlóerő index akkor jó, ha magasabb, mint az összehasonlítás alapjául szolgáló országban, a többi mutató akkor jó, ha alacsonyabb.

A kapott eredmény alapján hazánk a 38. helyen áll.

Mit írnak rólunk?

Magyarországon 

 • A helyi vásárlóerő 46,4% -kal alacsonyabb
 • Bérleti díj átlagosan 89,4% -kal olcsóbb
 • Élelmiszerek  65,8% -kal olcsóbbak
 • Helyi termékek és szolgáltatások 57,8% -kal olcsóbban elérhetőek, mint New Yorkban.

A lakosság 9,9 millió. Magyarország egy kelet-európai ország, erős iparágai a bányászat, kohászat és építőanyag gyártás. Olcsóak a bérleti díjak. Egy átlagos, egy hálószobás lakás  Budapesten  átlagosan 363 $-ba kerül havonta.

Érdekes megnézni, hogy melyek voltak a kutatás alapjául szolgáló adatok, tehát, hogy  Numbeo oldal szerint mennyibe kerül a megélhetés pl. Budapesten. ITT megtalálod a teljes listát az átlagos budapesti árakról.  Ha van kedved, szerkesztheted is.

Nézzük meg a teljes rangsort:

50 legolcsóbb

A táblázatban sok érdekes adatot találunk.

Az első helyen Dél-Afrika végzett. Dél-Afrikában született barátnőm szerint egyre drágább az ország, főleg ha csak turistaként keressük fel. A gyakran látogatott látványosságoknál az árak a csillagászatit súrolják. Emellett a közbiztonság nagyon rossz, ami sokakat visszatart a letelepedéstől.

Expat-jobs-south-africa

Mégis mit mutatnak a mutatók ami miatt Dél-Afrika végzett az élen?

 • A helyi vásárlóerő 26,9% -kal magasabb,
 • Bérleti díj 87,5% -kal olcsóbb
 • Élelmiszer 71% -kal olcsóbb
 • Helyi termékek és szolgáltatások 65,8% -kal olcsóbbak, mint New Yorkban.

Dél-Afrikában a legolcsóbb élni, itt ér a legtöbbet egy nyugdíjas pénze. Dél-Afrika a világ legnagyobb  platina, arany és króm termelő, ami jelenősen gazdagítja az országot és a gazdaságot. Ennek következtében a itt helyi vásárlóerő lényegesen magasabb, mint a vizsgálat alapjául szolgáló New York-ban. Ez a fő ok, mi miatt  Dél-Afrika lett a No. 1.

Ehhez a nagy helyi vásárlóerőhöz még ráadásul alacsonyabb árak is társulnak, mind a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek, valamint bérleti költségek tekintetében. Fokvárosban az átlagos bérleti díj  egy hálószobás lakás esetén nagyjából 280 $ havonta.

Van egy-két meglepő helyezés is ebben a listában. Soha nem gondoltam volna, hogy Csehország ennyivel megelőz minket, sem azt, hogy Németország is olcsóbb mint mi. A kutya természetesen az első mutatóban van elásva. Csehországban a helyi vásárlóerő csak 8,9 %-kal marad el New Yorkétól. Sokkal többet kapnak a megszerzett magasabb jövedelmükből, mint mi itt Magyarországon. A magas jövedelemhez megfizethető árak társulnak, emiatt még a németeket is megelőzik.  Nálunk hiába alacsonyak a költségek, a nem túl magas átlagjövedelmünkből (Kb. 173.000 Ft/hó)  nem sok mindenre futja.

A lista alapján úgy látom, nem kell arra számítanunk, hogy amerikai nyugdíjasok tömegei vándorolnának át Magyarországra. Arra ott van még 37 lehetséges, ebből a szempontból jobb ország.

A teljes cikket, és az összes mutató eredményét, és elemzését megtalálod a time.com oldalán.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!