Cinnamon 4X

Kipróbáltam – organikus fűszerek Amerikából

Nagyon divatos lett mostanában az “organikus” jelző. Ez az a szó, amivel Amerikában szinte bármit el lehet adni.

De pontosan mi is ez? Mire mondjuk, hogy organikus? Tényleg van különbség ízben?

Kíváncsiságom most sem hagyott nyugodni, ki kellett próbálnom!

Mitől organikus egy termék?

 Azt a mezőgazdasági rendszert nevezzük organikusnak, amely csak környezetbarát, természetes, emberre, állatra és környezetre nem veszélyes technológiákat alkalmaz, és ezzel egészséges, gazdag tápanyagtartalmú élelmiszereket termel.

Tényleg jobbak az organikus ételek?

Sokszor mondták már azt, hogy semmi különbség nincs organikus és nem organikus között. Valószínűleg azért, mert a sok nem organikus terméket így nem lehetne eladni.  A helyzet az, hogy a legfrissebb kutatások szerint az organikus élelmiszereknek sokkal nagyobb az antioxidáns tartalma. 

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.

Ezen kívül több tápanyagot tartalmaznak, és nincs bennük rovarölőszer, permetszer, gyomirtó, antibiotikum, és még sorolhatnám a szervezetünkre ki tudja milyen hatással bíró anyagokat. Hogy nem használnak az biztos.

Teszteljünk!

Ehhez a poszthoz most édességekhez leggyakrabban használt fűszereket választottam, organikus formában. 

Madagaszkári organikus vanília kivonat:

image

Simply organic fahéj:

image

Miért pont ezeket választottam?

Szerettem volna egy természetes vaníliaízt kipróbálni. Az itthon kapható mű vaníliás cukor, mely ki tudja mennyi vaníliát látott, és a méregdrága összeaszott vaníliarúd kis üvegcsében valahogy nem győzött meg. Lehet hogy van ennél jobb is?

Na és a fahéj? Állítólag az organikusnak sokkal intenzívebb az íze, ezt ki kell próbálnom!

A puding próbája az evés mondják – nos akkor hasonlítsunk, és ízleljünk!

Bal oldalon az organikus, jobb oldalon egy itthoni saját márkás. Nem tudom mennyire látszik, de a bal oldali sokkal finomabb szemű, világosabb. Na és az íze – hát az össze sem hasonlítható. Az amerikai organikus sokkal intenzívebb, nagyon finom, azonnal érezni az ízét. A saját márkásnál egy fás íz dominál, melynek szinte csak utólag van valami fahéj íze. 

image

A vanília kivonat így magában nem valami jó (túl tömény), így készítsünk valamit.

Legyen egy 5 perces amerikai édesség,  – fűszeres, jeges, lágy banánkrém, csokoládé díszítéssel.

A hozzávalók:

  • 4 db közepesen érett banán szeletelve, fagyasztva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál fahéj 
  • 1-2 evőkanál mandulatej (vagy sima tej )
  • díszítésként csokoládé

A hozzávalókat tegyük aprítógépbe vagy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt keverjük simára. Adagoljuk, díszítsük ízlés szerint.

Ez egy rendkívül finom, természtes banán fagyi, mindenképpen próbáld ki!

image

Ítélet:

Ezek a fűszerek nagyon finomak, sokkal intenzívebbek mint azok, amiket eddig kóstoltam. Pont ezért az adagolásnál ezt érdemes szem előtt tartani. A vanília kivonat is nagyon finom, nagyon természetes az íze.

Azt hiszem körülnézek még az organikus fűszerek között. Ha a többi is ilyen jó, néhányat fogok venni a főzéshez is.

Mennyibe kerül?

A fahéj ára 4,38 USD, a vanília kivonat ára 4,83 USD. 

Hol lehet megvásárolni?

A fűszereket az IHerb organikus fűszer kínálatából válogattam.

Minden vásárlásnál 10 % kedvezményt kapsz az MHB207 kuponkód beírásával.  A szállítási költség Magyarországra súlytól és rendelési összegtől függően 2-8 USD.

 

Nagyon érdekes dolgok várnak meg tesztelésre,  ha tetszenek ezek a posztok, kedveld facebook oldalam, iratkozz fel hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmiről.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!