Cinnamon 4X

Ismerd meg a lolita öltözködési stílust

A képek láttán azt gondolhatnád, hogy egy kosztümös filmbe csöppentél, vagy esetleg a farsangi szezonhoz kínálok jelmezeket, de ez nem így van.

A lolita egy létező utcai öltözködési stílus. Japánból indult hódító útjára, valamikor az 1980-as években. Tokióban a Haradzsuku negyedet vasárnaponként elzárták a forgalom elől, ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan, régi időket idéző ruhákba bújtak. Ez vezetett számtalan különféle szubkultúra, köztük a lolita stílus kialakulásához is. Mára a világon nincs olyan hely, ahol ne lenne ennek a stílusnak képviselője. 

A stílusra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL (Elegant Gothic Aristocrat/Elegant Gothic Lolita) kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja.  Ezenkívül még jónéhány alfaj létezik, pl. country (vidéki stílus) classic (klasszikus) siro (csak fehérbe) kuro (csak feketébe).

A lolita stílus a viktoriánus és rokokó gyermekdivatból merít. A ruhák, a megjelenés és az életmód is az akkori szokásokat tükrözi. Az irányzat képviselői általában a porcelánbabaszerű külsőt szeretnék elérni.

image

Jellemző ruhadarabok a térdig érő, harang alakú szoknyák, ruhák alsószoknyával, buggyos ujjú blúzok, térdzoknik és csatos gyerekcipőre hajazó Mary Jane szandálok.

image

Elterjedt még a hagyományosan szalagokkal rögzíthető, fatalpú platformcipő, aminek a sarkából hiányzik egy darab.  

Néhány változat cipőre:

image image image

A ruhák színei és mintázata a stílus alfajai szerint változó, viszont a fodrok, a csipke és a masnik általános jellemzők.

image

A kiegészítők is az alfajt hivatottak kifejezni, de általában hajba tűzhető masnikból, főkötőkből, apró kalapokból és vállra akasztható táskákból áll.

image

image

image

image

Általános öltözködési szabály, hogy a szoknyák hossza nagyjából térdig érjen, a vállak legyenek mindig fedettek.

A ruha lehet akár keleties, vagy egészen más, a stílus íratlan szabályaitól nem szabad eltérni. A loliták jelentős része ugyanis megveti azokat, akik megszegik ezeket a szabályokat, mivel nem megfelelően képviselik a stílust. A kívülállóknak tévképzetei lehetnek, rontják az irányzat hírét. A leggyakoribb hibák a jelmezszerű, rossz minőségű ruhadarabok és kiegészítők (macskafülek, szárnyak, fekete-fehér, cselédruhára emlékeztető darabok), a nem megfelelő anyagok (törtbársony, szatén, műszálas anyagok, farmer), a hétköznapi viseletnek szánt vagy túl erotikus ruhadarabok (balerinacipők, pólók, tűsarkú, nyitott orrú cipők, neccharisnya, nejlonharisnya), és a túl erős smink (mesterkélt, falfehér arc, sötét rúzsok és szemfestékek, harsány színű körmök).

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Természtesen a gyermekek sem maradhattak ki az irányzatból.

imageimage

Létezik a férfiak számára tervezett lolita kollekció is, fantasztikus ruhakölteményekkel.  Egy lolita hölgy méltó párja ugyanis  egy lolita úr.  Mi is lenne más…

image image image image

A szövegben felhasznált forrás: Wikipédia

A ruhákat a Fanplusfriend és a Milanoo webshopok kínálatából válogattam.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!