Cinnamon 4X

Mit tegyek, ha reng a föld?

Szomorú aktualitása van ennek a bejegyzésnek: a nepáli földrengés. Több ezer halott, fedél nélkül maradt családok, kétségbeesett emberek. Egy ilyen eset után mindig elgondolkodom, ha nálunk lenne hasonló természeti katasztrófa vajon tudnánk hogy mit kell csinálni? Mennyire vagyunk érintettek, Magyarország veszélyes hely földrengés szempontból? Vannak előjelei a katasztrófának?

Hosszú évek óta dolgozom egy földrengéseket elemző cégnek, így szerencsés vagyok, van kitől választ kapnom ezekre a kérdésekre. 

Laikusként az első kérdés talán ez volt, amit feltettem Dr.Tóth László szeizmológusnak: Lehetséges-e a földrengéseket előre jelezni? Jó viszonyunkra való tekintettel megkértem, ha ez lehetséges, akkor vegyen fel minket a listára, és értesítsen.

Jót mosolygott a kérésen, és elmesélte, a  földrengés idejét lehetetlen megjósolni. Az előző évek mérései alapján tudható, hogy hol, és valószínűsíthetően mekkora földrengésre lehet számítani, de hogy mikor, ezt nem.

Magyarországon évente 150-200 földrengést regisztrálnak, melyek maximum 2,5 magnitúdójúak. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Az előző évek földrengései jól megfigyelhetőek ezen a térképen, melyek  alapján a jövőbeni földrengések kockázata is kirajzolódik.

  A földrengések területi eloszlása Magyarországon. A szürke körök a historikus rengéseket (456-1994), a piros körök az utóbbi évek rengéseit (1995-2009) mutatják.

Forrás: foldrenges.hu

Forrás: foldrenges.hu

 Sohasem fért a fejembe, hogy miért van olyan sok áldozat, miért nem menekülnek ki az épületből ha tehetik?

A szakember szerint a földrengések gyorsan jönnek, egyik pillanatról a másikra, és rövid idő alatt lezajlanak. A 2011-es oroszlányi 4,7 erősségű földrengés pl. 38 másodperc alatt lezajlott. Egyébként sem ajánlatos kimenekülni az épületből, az épületről leszakadó darabok, és egyéb törmelékek nagyon súlyos sérüléseket tudnak okozni. A legjobb megoldás ha beugrunk az asztal vagy az ágy alá. Ha rá is esik valami, itt van a legnagyobb valószínűsége annak, hogy túléljük a katasztrófát.

Japánban, ahol nagyon gyakoriak a földrengések, a gyerekeknek tanítják hogy mit kell tenniük, és ott is azt javasolják, hogy az asztal alá kell beugrani, amilyen gyorsan csak lehet. 

Most, hogy tudjuk mit kell tennünk, egy kis megnyugtatás: őseink nagyon jó helyen települtek le, statisztikailag nagyon kicsi az esélye egy erős rengésnek. Ha kisebbel találkozunk, fontos hogy ne pánikoljunk be, ez soha sem vezet jóra.

Ha érdekel a téma, vagy bővebb információt szeretnél ajánlom figyelmedbe a foldrenges.hu oldalt, ahol még sok érdekességre lelsz.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!