Cinnamon 4X

A takarítás ártalmas? – vegyi anyagok melyek károsabbak, mint gondolnád

A takarítás káros ez egészségre? Az attól függ milyen vegyi anyagokat használunk. Egyre nagyobb hatékonyságot ígérő tisztítószerekkel bombáznak minket a reklámok, ennek hatására mindent megveszünk ami megkönnyíti az életünket. Ki akar órákat tölteni házimunkával? Rákenjük, feloldja, lemarja, megtisztítja. De vajon jót teszünk magunknak ennyi vegyi anyaggal? 

A környezet terhelése is óriási probléma, de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk még nagyobb.

Megdöbbentő kutatási eredmények láttak napvilágot Amerikában.

A Washington University, St. Louis kutatói nemrég azonosítottak 15 endokrin rendszert károsító vegyi anyagot, mely a női hormonokra hat. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok utánozzák az ösztrogén hormonokat a szervezetben, zavart okozva ezzel. A zavar hosszú távon növeli a csontritkulás vagy a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, és előrehozza a változókori tünetek megjelenését akár 3-4 évvel. 

Ezek az anyagok a petefészek működésére is igen károsak, így a termékenységet is károsan befolyásolják.

A vizsgálatban  31.575 különböző korosztályú nő vett részt. A vér és vizeletmintákból 111 különböző vegyi anyagot tudtak kimutatni. A kor és egyéb életmódi sajátosságok figyelembevételével született meg az eredmény, így vált beazonosíthatóvá az említett 15 szervezetre veszélyes anyag. Az optikai fehérítőt és klórt tartalmazó tisztítószerektől is óva intenek a vizsgálatot végzők. A teljes vizsgálati eredmény elérhető ITT

image

 

Annyit tudunk, hogy a 15 igen káros anyag, mely a szervezetünkre hat:  kilencféle PCB, három peszticid, kétféle ftalát és a furán. 

Hogy konkrétan melyek ezek az anyagok, és miben találhatóak meg? Állítólag a www.fda.gov oldalon mindenki számára hozzáférhetőek, de hosszas keresés ellenére sem találtam erre vonatkozó információt. Persze értem én, üzleti érdekek. Jobban mondva nem értem. Mindenkinek joga van tudni, hogy amit vesz, az biztonságos-e vagy sem. 

Mindenesetre, ez a vizsgálat némi önmérsékletre int mindannyiunkat. A boltok polcain sorakozó, csili-vili, azonnali hatást ígérő tisztítószereknek ne dőljünk be! Magunknak, és környezetünknek is jót teszünk ezzel. Próbáljunk ki valami alternatív megoldást, öko-tisztítószert, vagy ne restelljük kipróbálni nagyanyáink praktikáit, az ecetes vizet és a szódabikarbónát!

További forrás: https://news.wustl.edu/news/Pages/menopause-chemicals.aspx

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!