Cinnamon 4X

Vállalkozz okosan! – költségtervezés

Hetente jelentkező, vállakozóvá válást segítő sorozatom újabb bejegyzése a költségtervezéssel foglalkozik.

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, szükséges néhány alapszabály tisztázása. 20 éve gyakorlom a szakmát. Ezalatt láttam a semmiből felépülni birodalmakat, és jól induló vállalkozásokat pár hónap alatt tönkremenni.

Mi a siker titka? Lehetett előre tudni, hogy egy jól induló vállakozás zátonyra fog futni?

A sikert nehéz megjósolni, de a hamar becsődölt vállakozások eseteiből lehet párhuzamot vonni. És igen, ha igazán végiggondolom, azt kell mondanom: lehetett tudni, hogy rossz vége lesz.

Mit rontottak el?
Nem véletlenül a költségek tervezésénél vetettem fel ezt a témát. A sikeres vállakozás egyik titka a fegyelmezett gazdálkodás.

Tanácsaim ennek megvalósítására:
Kis lépésekben haladj, ne akarj rögtön hatalmas irodát bérelni, óriási üzletet birtokolni, a legjobb gépekkel felszerelve.
Hidd el, nem te találtad fel a spanyolviaszt, ne légy nagyképű. Az üzleti életben is elkél az alázatosság.
Ne vegyél fel rögtön alkalmazottat, aki helyetted dolgozik, te meg a lábad lóbálod. A saját vállakozásodnak te leszel a legjobb gazdája.
Ha elindult a vállakozás, ne vond ki a pénzt. Folyamatosan fejlessz, forgasd vissza. Szélesítsd a termékkört, vagy ha szolgáltató vagy vegyél munkát könnyítő eszközöket.
Ha már annyi munkád van, hogy te egyedül nem győzöd, akkor lépj tovább, ekkor vegyél fel alkalmazottat.
A hitelekkel csak csínján! A hitel tulajdonsága, hogy vissza kell fizetni! Tájékozódj a lehetőségekről, a Széchenyi kártyás programokról, és a Növekedési hitelről. Csak akkor vegyél fel folyószámlahitelt, ha nincs olcsóbb verzió.

A fenti tanácsok alapján már rájöhettél a legnagyobb hibákra, melyet ezek a kérészéletű vállakozások elkövettek. Te ne ess bele ezekbe!

A vállakozás életében felmerülő leggyakoribb költségek:

Egyszeri költségek:

A vállalkozás beíndításának költsége (ez egyéni vállakozásnál ingyenes, Kft, Bt, esetében ügyvédi munkadíjtól függően kb. 100.000 Ft)
Milyen vállakozási formát érdemes választani? Ez lesz a következő poszt témája.

Állandó költségek:
Bérleti díj
Telefon, internet díj
Közüzemi díjak
Saját jogú járulékok – (mértékét lásd lentebb) + saját fizetés
Alkalmazotti járulékok
Könyvelési díj (egyéni vállakozás: 10.000 Ft/hótól, társas vállalkozás általában 20.000 ft/hótól)
Kamarai regisztrációs díj 5000 Ft/év
Iparűzési adó (önkormányzattól függ, de általában a korrigált nettó árbevétel 2%-a)
Irodaszer, nyomtatvány költség
A vállakozás jellegétől függő egyéb költségek

Ha árueladássl kívánsz foglalkozni, akkor az eladási ár – árubeszerzés adja az árrés összegét. Ahhoz hogy nyereséges legyen a vállakozásod, az árrésnek fedeznie kell az állandó költségek összegét.

Járulékok:

Vállakozási formától, és választott adózási formától is függ a járulékfizetés. A lenti táblázat egy olyan normál (nem katás) egyéni vállalkozás fizetendő terheit modellezi, amely egyszerű foglakozást űz, a munka nem igényel középfokú végzettséget, és a minimálbér összegét minden hónapban jövedelemként kiveszi. Társas vállalkozó, ha nem munkaviszony keretében dolgozik a cégnél, ugyanennyit fizet. Ha a vállakozó nem vesz ki fizetést, akkor az SZJA összegét nem kell befizetnie.

 

 image

Abban az esetben, ha szellemi munkáról beszélünk, és minimum középfokú végzettséget igényel a vállalkozás, az alap, ami után fizetni kell 105.000 Ft/hó összegről 122.000 Ft/hóra változik. Ennek megfelelően az összegek:

image

 

 

Alkalmazotti járulékok esetén:
Itt nincs semmiféle szorzó, ebben az esetben az alap egyszerű foglalkozás esetén: minimálisan 105.000 Ft/ hó, középfokú végzettséget igénylő foglakoztatás esetén minimálisan: 122.000 Ft/hó. A %-os mértékeket a táblázat tartalmazza. A hálón több kalkulátort találsz, melyben tervezheted ezeket a költségeket. Az egyik ilyen: a nettober.hu oldal. Többféle kedvezmény igénybevételére is van lehetőség, tájékozódj a lehetőségekről.

Itt az ideje, hogy elővedd a papírkád, melyet az bevétel tervezési bejegyzés alapján kszítettél, és összevesd a kiszámított költségekkel. Mi lett az eredmény? Pozitív? Szuper!

Válasszunk egy megfelelő vállalkozási formát! Tarts velem legközelebb is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!