Cinnamon 4X

Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés a vasárnapi nyitvatartást illetően

Még sok kérdés maradt megválaszolatlan a vasárnapi nyitvatartás illetően, pedig vészesen közeledik a határidő: március 15-e. Ezután csak korlátozott számban nyithatnak ki az üzletek vasárnaponként. Az Országgyűlés 2014. decemberében  fogadta el az ezt szabályozó jogszabályt, azóta sok kérdés tisztázódott, de bőven maradt még bizonytalanság.

A törvény alapján a kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzletek 5-12 óra között nyitva tarthatnak vasárnaponként. A gond csak az, hogy kevés olyan üzlet van, ahol a pékáru, és tejtermék mellett semmi más nem kapható. Magyarország egyik legnagyobb pékáru hálózata több hatóságtól kért állásfoglalást a vasárnapi nyitvatartás ügyében. Üzleteikben ugyanis az árusítani megengedett termékek mellett szénsavas üdítő,  csokoládé, szörp, méz, és húsáru is megtalálható. Meddig lehet egy üzletet pékségnek tekinteni? Ha bármi mást árusít, már nem nyithat ki vasárnap? Vagy ha kinyithat, a vevő nem kaphat pl. egy üveg üdítőt? 

A hatóságok egymásnak ellentmondó állásfoglalást adtak, így ezen kérdések még mindig nyitottak.

Úgy tűnik, hogy az online vásárlás sem jelent megoldást a vasárnapi vásrlásra, ugyanis a kiszállítás is tilos. De mi a helyzet azokkal az üzletekkel, akik jogosan végeznek kereskedelmi tevékenységet, mert vagy olyan helyen vannak földrajzilag, ahol ez megengedett, vagy a tulajdonos dolgozik az üzletben? Ők sem szállíthatnak házhoz? Vagy ők lesznek ennek a kiforratlan törvénynek a nyertesei?

A törvény életbelépéséig még több mint két hét van hátra. Ez alatt az idő alatt az  érintett vállakozások számára elkerülhetetlen lenne egy egységes álláspont kialakítása, mely alapján biztonsággal el tudnák dönteni, hogy jogszerűen járnak-e el. Bízzunk benne, hogy addig minden kiderül!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!