Cinnamon 4X

Drága az élelmiszer Magyarországon? Európai ármustra, bérhelyzet

Magyarországon drágaság van, hallani úton-útfélen. Drága a megélhetés, drágák az élemiszerek. Ez valóban így van? Ezt eldöntendő készítettem egy összeállítást, melyben 3 ország kiválasztott alapvető élelmiszereinek árát hasonlítottam össze. A példában szereplő termékek és árak egy olyan üzletlánc (Tesco) online boltjából származnak, mely mindhárom országban jelen van. Mindenhol a legolcsóbb termékeket válogattam a korrekt összehasonlíthatóság érdekében.

Nézzük az árakat!

Kenyér

image

 

Tej

image

 

Olaj

 

 

image

Csirkemell

image

 

 

A fenti összeállítás alapján azt mondhatjuk, hogy az alapvető élelmiszerek nem drágák nálunk a többi országhoz képest. Lengyelországban van ami olcsóbb, van ami drágább. De mi a helyzet a fizetésekkel? Változik a kép, ha megnézzük a minimalbérek összegét?

A KSH adatai szerint a minimálbér alakulása ebben a kiválasztott 3 országban:

image

Átszámítva forintban (2015)

Lengyelország: 129.300 Ft

Magyarország: 105.000 Ft 

Nagy-Britannia:  435.100 Ft 

Ha csak az élelmiszer árakat vesszük figyelembe, és nem kalkulálunk az egyéb lakással, megélhetéssel kapcsolatos kiadással, akkor azt mondhatjuk, hogy összegszerűen nem magasak az árak.  Ha viszont a minimálbérhez viszonyítjuk, már nem ilyen rózsás a helyzet. A Nagy-Britanniában tapasztalt dupla árakhoz, négyszeres minimálbér összeg társul. 

Ebből a rögtönzött felmérésből számomra az derült ki, hogy annak, akinek Magyarországon minimálbérből kell megélnie, arányaiban magasabb élemiszerárakkal kell számolnia, mint a másik két ország polgárának. 

Ha hozzávennénk a többi EU tagország adatát, a helyzet mit sem változna, csupán szembesülnénk a ténnyel, fizetés tekintetében hátul kullogunk.  Az aktualitasok.hu oldal diagrammja ezt jól szemlélteti.

image

Ugyanaz a munka nem érhet többet, vagy kevesebbet attól függően, hogy melyik országban élünk. A gazdasági kivándorlás óriási, beláthatatlan károkat okoz már most is az országnak. Hosszú távon a különbségek csökkentése az egyik megoldandó feladat, ez közös érdekünk. Természetesen ez nem rajtunk múlik, sok minden szükséges a változáshoz, jobb gazdasági környezet, kevesebb elvonás, kiszámíthatóság.  Minden erre irányuló törekvés mellé kell állnunk, és ha már közel a cél, és közelítünk az európai átlaghoz, örömmel fizetünk többet az alapvető élelmiszerekért is.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!