Cinnamon 4X

7 tipp gyermeked környezettudatos neveléséhez

Mint szülők kötelességünk, hogy gyermekeinket megtanítsuk a környezettudatos életvitelre. Kis koruktól kezdve, tudatosan formálva, együtt játszva tanulják azokat a dolgokat, melyek később szokássá válnak, és ők is tovább tudják adni gyermekeiknek. Szükséges, hogy mindannyian tegyünk a Földért valamit, a sok kicsi lépés összeadódik.

Tippek:

1. Kartondoboz újrafelhasználas

Vagy gyűjtsük szelektíven a dobozokat, vagy használjuk fel. Kartondobozból méretétől függően sok minden készülhet. Űrhajó, babaház, báb paraván. Szalvétatechnikával kidekorálva remek tároló válhat belőle. 

image image

 2.  Saját nevelésű növény

Semmi nincs olyan varázslatos, mint magot vetni, és figyelni ahogy kibújik, fejlődik a növényke. Minden gyermeknek meg kell ismerni ezt a csodát. Ha van kertünk, ott különítsünk el neki egy pici darabot, ha nincs cserépbe ültessünk. Jó ötlet valami fűszernövényt ültetni, amit mi fel is tudunk használni a konyhában, így úgy érzi, milyen hasznos volt a munkája. 

image

3. Ültessünk fát

Ha van kertünk jó ötlet a gyermeknek egy saját fa elültetése. A legjobb, ha ez valamilyen neves alkalommal történik, pl. a születésnapján. Figyelemmel kísérheti, hogy hogyan nevelkedik a saját fája, és még felnőtt korában is emlékezni fog a közös ültetés élményére, és a fa korát is fejből tudja 🙂

image

 4. WC papír, papírtörlő guriga felhasználás

Talán furcsán hangzik és azt gondoljuk, hogy ez a guriga egy pici hulladék, de összességében nagyon sok termelődik belőle. A printerest.com oldalán rengeteg felhasználási ötlet létezik. Az én fiam fő szórakozása is ez volt, több méter hosszú vonatot szerkesztett belőlük. Itt egy pár ötlet az alkotáshoz:

image image image

5. Tanítsuk meg a szelektív hulladékgyűjtésre

Egyre több helyen megoldott Magyarországon a szelektív gyűjtés. Tanítsuk meg gyermekünknek, melyik szemét melyik gyűjtőbe való, magyarázzuk el neki, mi lesz vele, hogyan használják fel, mit készítenek belőle.

image

 

6. Adomány

A már nem használt játékokat, kinőtt holmikat ne dobjuk ki a szemétbe. Ajándékozzuk el egy olyan családnak aki örülne neki, vagy ajánljuk fel egy segélyszervezetnek, egyesületnek. Mondjuk el a gyermekünknek, ez azért fontos mert vannak olyan gyerekek, akik még örülnek ezeknek a dolgoknak, szívesen használják.

image image

7. Komposztáljunk

Egyre több akció van, ahol minimális összegért, vagy ingyen lehet megkapni a komposztáláshoz szükséges eszközöket. A gyerekek is bevonhatóak a komposztálásba. El kell nekik magyarázni, hogy hogyan működik, mi lesz a komposztált zöldhulladékkal, és mire való.

image

 

Jó szórakozást, környezettudatos hasznos időtöltést!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!