Cinnamon 4X

Idegenforgalmi helyzetjelentés Budapestről

020
 
Széll-Muresan György Prágában élő, magyar idegenvezetővel Budapest idegenforgalmáról beszélgettünk. Kíváncsi voltam, hol tartunk most, mik az erősségeink, mi az amin lehetne  javítani.
 
 FullSizeRender
 
 
Úgy tudom 6 nyelven beszélsz kifogástalanul, ezért elég univerzális vagy. Jelenleg milyen túrákat vezetsz, kikkel dolgozol?
 
– Jelenleg közép-európai túrákat vezetek, melynek az egyik állomása Budapest. Francia, holland, angol, cseh nyelvű csoportokat viszek. Jellemzően ezek 5-7-10 napos túrák. 
 
Véleményed szerint mi lehet annak az oka, hogy Prágában szinte lépni nem lehet a turistáktól, Magyarországot viszont ettől sokkal kevesebben látogatják?
 
– Sokkal többen jönnek Magyarországra mint eddig, az ágazat felfutóban van. Nagyon nagy hiánya az országnak, hogy megszűnt a nemzeti légitársaság, sokan fapados légitársasággal érkeznek. Az emberek szeretnek fapadossal utazni, csak így ide nem az a réteg jön, aki sok pénzt költ. Prágában viszont nemzeti légitársaság van, sokkal kevesebb a fapados, így a turisták zöme ezzel érkezik. Még mindig kevés a marketing, többet kellene ezzel is foglalkozni.
 
Milyen nemzetiségű emberek látogatják főként Budapestet?
 
– Jellemzően a környező országokból jönnek, de egyre több amerikai, és távol-keleti turista. 
 
Mi az amit a külföldiek szeretnek, szívesen látogatnak, mik az erősségeink?
 
– Az amerikaikat nagyon érdekli a zsidó kultúra. Pozitívum, hogy nem csak a Dohány utcai Zsinagógát lehet látogatni, hanem több kisebbet is, melyek frissen felújítva várják a turistákat. Minden turistát érdekelnek a magyar termékek, ezért szívesen látogatják a Vásárcsarnokot, ahol a kolbász, szalámik, és a paprika a sláger. Nagyon meg vannak lepődve, hogy nálunk milyen olcsó a sáfrány, ahhoz képest, hogy mindenhol aranyárban van, ezért jól bevásárolnak belőle. Prágában pl. nincs ehhez hasonló piac, ezért a csehek is szívesen vásárolnak itt. Őket a magyar borok is nagyon érdeklik. Nagyon szeretik a fürdőinket, próbálnak legalább egy pár órát eltölteni egy magyar fürdőben, de ha ez időhiány miatt nem sikerül, legalább kívülről megcsodálni. Szívesen látogatják az Operát, és szórakoznak valamelyik romkocsmában.
 
Mi az amin javítani lehetne, hogy még vonzóbb legyen Budapest?
 
– A kultúránk mellett a külföldieket a magyar konyha is érdekli, ezért  mindig keresik az olyan helyeket a belvárosban, ahol hagyományos magyar ételeket lehet fogyasztani (paprikás krumpli, pacal, zúzapörkölt), ha még cigányzene is szólna a vacsora mellé, az nagyon jó lenne. Sajnos ilyen helyet nagyítóval kell keresni. Kevés a buszok számára szolgáló parkolóhely, a BKV ellenőrökre is sok panasz érkezik. A belvárosi pénzváltók nagyon rossz árfolyammal dolgoznak, könnyen becsapják a turistákat. A Szt. István Bazilika általában mindig benne van a programban, itt ingyenes ugyan a látogatás, de egy strázsa áll az ajtó bejáratánál, és gyakorlatilag nem engedi be azt aki nem adakozik.
 
Szokott lenni különleges kérés a turisták részéről, programon kívül, amit mindenképpen látni szeretnének?
 
– Igen, sok ilyen kérés létezik. Azok az amerikaiak akik látták  a Szomorú vasárnap című filmet, mindenképpen fel szeretnék keresni a filmben szereplő éttermet az Akácfa utcában.
 
 
Köszönöm a beszélgetést,  további sok sikert kívánok!
 
039
 
 
 
 
 Fotó: Hasszán Tamás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!