Cinnamon 4X

Karácsony Magyarországon – így látják a külföldiek

P1060520

A karácsonyi hagyományok szülőről gyermekre szállnak. Megtanultuk, gyakoroljuk, majd mi is továbbadjuk. Természetes hogy minden úgy zajlik ahogy kell, egy megadott forgatókönyv szerint. Külföldi honlapok magyarázzák, mit is jelent nálunk az ünnep.

Nézzük, hogyan is ünneplünk mi magyarok a külföldiek szerint:

Karácsony előtt pár héttel,  december 6-án a gyerekeket meglátogatja a Mikulás ( Me-ku-lash)  piros ruhában, piros sapkával a fején. Zsákot cipel, melyben apró ajándékok vannak. A Mikulást egy ördögszerű fekete ruhás fiú (kromm-puhs) kíséri, komplett szarvai és hosszú ördögfarka van. Kezében száraz gallyak vannak, készen arra, hogy a rossz gyerekeket megcsapkodja vele.  Minden gyermek kap egy kis ajándékot, általában édességet. A rossz gyerekek csak szárított, aranyozott gallyakat kapnak. Ha a gyerekek nem találkoznak személyesen a Mikulással, akkor az ajándékot a párkányra kitett cipőkbe, és csizmákba teszi reggelre.

A betlehemezés fontos része a magyar karácsonyi hagyománynak. A gyerek és felnőtt csoportok előadják a betlehemi történetet, dalokkal és hangszerekkel kísérik, és táncolnak hozzá.

Magyarországon a karácsony 24-e estéjén kezdődik. Ez az este az úgynevezett Szenteste. A fát általában a felnőttek díszítik, de a gyerekeknek azt mondják, hogy az angyalok hozták. A karácsonyfát különféle módon díszítik, üveg díszek,  hímzett hagyományos minták, vagy más díszek. A fő karácsonyi étel a hal és a káposzta, és egy speciális fajtája a mákos kenyérnek, ami az úgynevezett “beigli”. Vacsora után csengőszóra mehetnek a gyerekek a feldíszített fához, és ott kapják meg az ajándékaikat, melyeket Jézuska hozott.

Az éjféli mise szolgáltatás nagyon népszerű Magyarországon. A legtöbb ember templomba megy, miután elfogyasztotta a karácsonyi vacsorát.

 

 Forrás: santas.com, whychristmas.com, msichicago.org

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!