Cinnamon 4X

Miről álmodnak az állatok?

Álmodnak az állatok? Minden jel arra utal, hogy igen. A legtöbb állat álmodik, de hogy pontosan mit, az már nem ilyen egyértelmű.

Sajnos nem kérdezhetjük meg az állatokat, nem tudják elmesélni az álmukat,  így a tudósoknak másféle módszerhez kellett folyamodni, hogy ezt a lehetetlennek tűnő feladatot megoldják. Kétféle módszert alkalmaztak. Az első módszer szerint figyelték az alvás különféle szakaszaiban az állat fizikai viselkedését, a második szerint az alvó állat agyi tevékenységét tanulmányozták.

A fizikai aktivitást jól megfigyelhetjük az alábbi aranyos videón:

Adrian Morrison neurológus állatorvos a macskákat vizsgálta kutatásai során. A macskák álom közben mozgatják a fejüket, lábaik mozognak, mintha vadásznának álmukban.   Hasonlót figyeltek meg a kutyáknál is. A videón látható cica valószínűleg ugrándozott egész nap, és álmában is ezt folytatja.

348247-admin

Egy patkányokkal végzett kísérletben éber állapotban a patkányokat labirintusba tették. Elalvásuk után agyi tevékenységüket vizsgálva a kutatók képesek voltak rekonstruálni patkányok álmában azt, hogy hogyan navigálnak a labirintusban.

p01xvfn0

University of Chicago biológusai  Dave és Daniel Margoliash zebrapintyeken végzett kísérleteket. Alvás közben agyi tevékenységük alapján vizsgálta a madarakat, és arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a zebrapinty álmában gyakorolta a dalokat, énekelt magában.

zebrapinty

 

Kutatások alapján elmondható, hogy az állatok a napi élményeiket játsszák le újra, illetve gyakorolnak álmukban.  A kutatások tovább folytatódnak, mert arra még keresik a választ, hogy tudnak-e különbséget tenni, hogy valós-e az élmény vagy csupán álom. Ez egyelőre még rejtély…

Forrás: bbc.com

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!