Cinnamon 4X

6 karácsonyi biztonsági tipp macskatulajdonosoknak

Tudtad, hogy a mikulásvirág mérgező? Hát én sem. Na és a te macskád szokott a benti növényekből falatozni? Hát az enyém is.

Ezek a tények késztettek arra, hogy végiggondoljam, milyen óvintézkedéseket kell tennem karácsony kapcsán, hogy a család négylábú barátja Pocak is jól érezze magát, és túl is élje a karácsonyt.

Ő az:

image

 

1. Karácsonyfa

Remélhetőleg a karácsonyfa tűlevele nem ízlik a macskának, úgyhogy emiatt kár aggódnunk. Viszont jó ha stabil helyre tesszük a fát, és kiegyensúlyozzuk, mert lehet hogy megpróbál felmászni rá, főleg ha valami érdekes dolog lóg az ágakról. Vigyázzuk, hogy a izzósort lehetőleg ne érje el a földről, eszébe se jusson megrágcsálni a vezetéket. 

Tipp: a fűszeres szaloncukrokat nagyon szeretik a macskák, ezért ha lehetséges a fa felső felére akasszuk. A mi macsekunk az összes karácsonyi fűszerezésű szaloncukrot leszüretelte a fáról, kicsomagolta, kinyalogatta a belsejét, és maradt a bizonyíték: papírja, és a csoki váza.

2. Gyertyák

A gyertya lángja nagyon szép, de a kíváncsi macskát is csábítja a fénye. Ha nem akarjuk, hogy leégjen a házunk ne hagyjunk őrizetlenül egy macskát egy égő gyertyával. A macskák szeretik a meleget, így biztos meg fogják vizsgálni a forrását. Tegyük a gyertyát olyan helyre, ahol házi kedvencünk nem éri el, vagy vegyünk lángmentes gyertyát. 

3. Ajándékok és csomagolás

Színes csomagolópapír, lógó fényes szalagok! Jupee, egy macskának ez a mennyország. Ha nem szeretnéd, hogy hamarabb ki legyen nyitva az ajándék tartsd nyitva a szemed! Az sem volna túl jó, ha ezekből a szalagokból be is lakmározna, mert akkor irány az ügyelet.

4.  Mérgező növények

Szeretjük hagyományos karácsonyi növényekkel díszíteni a lakásunkat. De tudtuk hogy a mikulásvirág mérgező? Sajnos a macskák szeretnek megkóstolni ezt-azt, ne adjunk esélyt annak hogy megbetegedjenek. A mérgező növényeket kerüljük, vagy tegyük olyan helyre, ahol kedvencünk nem éri el. Ilyen növények még: tiszafa, borostyán, fagyöngy, magyal.

5. Étel

Na jó karácsony van, de azért nem kellene teletömni kisállatunkat mindenféle számára szokatlan dologgal.  Az nem baj, ha valami kevéske extra dolgot falatozik, de ne terheljük túl a gyomrát.

6. Ünneplés

A legtöbb háziállat nyugtalan, ha nem a megszokott élete felborul. Idegen emberek jönnek-mennek a lakásban, gyerekek kergetik, simogatják az óvatlanul arra tévedő macskamatit. Jó ha biztosítunk neki egy olyan helyet, ahol el tud bújni, és nyugodtan szunyókál (egyébként sem igen csinál mást), hogy a vendég seregletet át tudja vészelni. Ha van kedve, úgyis előjön, ha nem, akkor adjuk meg neki a lehetőséget az elhúzódásra.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!