Cinnamon 4X

Új kutatási eredmény Amerikából – a fruktóztól éhes leszel

Seamless_Gummy_Bears_by_sadronmeldir

HealthDay News 2014.12.10-én publikálta azt a kutatási eredményt, mely azt állítja, a fruktóz (gyümölcscukor) fogyasztása ösztönzi a túlevést, éhesebbek maradunk a fogyasztása után, mintha kristálycukorral készült ételt, italt  fogyasztottunk volna.

Az élelmiszeriparban használatos édesítőszer a kukoricaszirup. Előnye, amellett hogy olcsó, édesebb mint a kristálycukor, folyékony állagú, így könnyebben használható. Az élelmiszeripar nagyon sok terméknél alkalmazza, szinte minden üdítőitalban jelen van, de megtalálhatjuk müzlikben, és egyéb sütőipari termékekben is. Mit sem bizonyít ez jobban, hogy Magyarországon a kukoricaszirup fogyasztás 16 kg/fő/év. Amerikában ez a szám: 25 kg/fő/év

Nézzük a most végződött kísérletet, és az eredményeket:

A kísérletben 24 férfi és nő vett részt, 16-25 éves korosztályból. A résztvevőket két csoportra osztották. Az első csoport  fruktózzal édesített üdítőt fogyasztott, a második csoport kristálycukorral édesítettet. 

Minden résztvevőnek különböző élelmiszerről készült képet mutattak (pl. csokitorta), így vizsgálták hogy milyen mértékben érzik az éhséget. MRI-vel vizsgálták a valós idejű agyi aktivitást a kísérlet igazolására.

A kísérlet eredménye :  az éhségérzet nagyobb volt azok körében, akik a fruktózzal édesített italt fogyasztottak. Az agyi aktivitás is nagyobb volt a célzott agyi régióban, ami lefordítva: nagyobb vágyat éreztek az evésre, mint azok akik a kristálycukros italt fogyasztották.

A kísérletet tovább folytatják, ezt a kísérleti eredményt csak előzetesnek tartják, annak ellenére, hogy a mostani eredmények megállapításai összhangban vannak más kutatási eredményekkel.

Nem arról van szó, hogy a kristálycukor lenne a jobb választás, ez is számos hátránnyal bír. A cél egy egészségesebb édesítő anyag  lenne, melyet széles körben alkalmazni tudnának.

Az amerikai felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Magyarországon ez az arány 54 %. Az elhízás növeli a  szívbetegségek  és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát,  és hozzájárul  bizonyos rákos megbetegedések számának növekedéséhez.  

Ezek a kísérletek hozzájárulnak, hogy az élelmiszeripart termelési szokásai megváltoztatására ösztönözze, és olyan édesítőszereket használjon fel termékeiben, melyek kevésbé károsak a szervezetre, így hosszú távon az egészségügyi kockázatok is csökkenhetnek.

 

forrás: webmd.com : Can High-Fructose Corn Syrup Make You Hungrier?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!